Některá bazénová příslušenství jsou natolik malicherná, že se bez nich můžeme obejít, teoreticky se obejdete u zapuštěné nádrže u bez schůdků a vysloveně nutné není ani pořizování plovoucích křesel či lehátek. Možná, že se domníváte, že do kategorie bazénových zbytečností spadá i krycí hladinová plachta, protože chrání hladinu bazénu před prachem a listím, a to není tak zásadní problém, co by znemožňoval koupání v koupací sezóně, ale my se vás pokusíme s vašimi úvahami usměrnit a dát vám na vědomí, že je to docela jinak.

zahradní bazén

Bazénové solární plachty chlorito.cz se pokládají na hladinu, aby kromě eliminace spadu nečistot udržovaly potřebnou teplotu vody v nádrži, to je samozřejmě pravda, ale to podstatné tkví v něčem jiném – v odpařování vody. Zahradní bazén nemá svůj vlastní přírodní přítok vody, jak je tomu u rybníků či jezer, a veškerá odpařená voda se tu musí doplnit uměle, nejčastěji z vodovodního řadu. A to musíte zaplatit vy, nebo ten, kdo bazén provozuje. A že to není zrovna laciná záležitost, to si zde nyní načrtneme:

koupání v bazénu

Za 24 hodin se z vodní hladiny o ploše jednoho čtverečního metru vypaří přibližně pět litrů vody, to sice není mnoho, nicméně v přepočtu na plochu vašeho bazénu už to zanedbatelné množství nebude. Máte-li například bazén o rozměrech 9 x 4 metry, za den se odtud vypaří 180 litrů vody. Pokud provozujete bazén v koupací sezóně po dobu šesti měsíců od dubna do října, musíte za tu dobu dopustit do bazénu přibližně 32 kubíků vody. A bydlíte-li na Mělnicku nebo na Kladensku, kde je v roce 2024 vodné a stočné za 177 korun za kubík, zaplatíte za dopouštění vody pět a půl tisíce korun. Životnost solárních plachet je odhadována na patnáct let, takže pokud budete pokládat po tuto dobu plachtu na hladinu bazénu, po odečtení nákladů za plachtu, což je cca 3500 Kč, ušetříte celkem více než 80 tisíc korun.

Profile Picture for