Spousta lidí si pravidelně bere nějaký úvěr. Díky němu si totiž mohou dovolit koupit hned třeba novou pračku. Mnoho lidí totiž nemá naspořené žádné peníze pro případ, že by potřebovali zaplatit nečekaný výdaj, jako je například rozbitý spotřebič. Je to také o finanční gramotnosti, a nejen o nižších příjmech. Spousta lidí se nechá zlákat různými reklamními triky, a potom si vezmou úvěr, u nějž přeplatí více než by čekali. Nalákat lidi je jednoduché, stačí jim slíbit něco zadarmo. U úvěrů to bývá klasicky sjednání nebo předčasné splacení. Často se ale stává, že některé společnosti poskytující úvěry nakonec i tyto služby “zdarma” pořádně zpoplatní. Zadarmo není vždy zadarmo Americka-nebankovni-hypoteka a tak je potřeba pořádně si pořádně číst smluvní podmínky. Jakmile smlouvu podepíšete, už vás zavazuje a vyvázat se z ní není jednoduché.

peníze bydlení

Půjčujte si s rozumem
I když je dnes možné si úvěr sjednat i online a mnozí obchodníci tuto možnost nabízí přímo na svém e-shopu při prodeji zboží na splátky, rozhodně není dobré tuto možnost využívat nějak často. Jde o to, že byste mohli mít problémy se splácením. Lidé s nižší finanční gramotností si často berou více úvěrů najednou, protože zejména pochybnější firmy nekontrolují příjmy a výdaje žadatelů, a automaticky schválí úvěr všem. Je na každém, aby byl zodpovědný za svoje finance a svoje rozhodnutí, takže dovolat se neplatnosti takové smlouvy je nemožné.

peníze dolary

Nesplácejte splátky další půjčkou
Někteří lidé si mysleli, že když si vezmou druhou půjčku na splácení té první, tak to bude v pořádku. Jenže pak máte půjčky dvě a obě musíte z něčeho platit. Lidé se tak velice snadno dostávali do dluhové pasti, a nezřídka končili v exekucích. Je to zbytečná komplikace, protože takový člověk potom nedostane hypotéku, pokud by prostřednictvím hypotéky chtěl financovat pořízení vlastního bydlení.

Profile Picture for